India – Darjeeling

darjeelingi

FF 2008 Margaret’s Hope FTGFOP1

A Kurseong völgyhöz tartozó Margaret’s Hope az egyik legismertebb darjeelingi teabirtok. Egyik különlegessége, hogy a teacserjék nagyrésze Assamica, ellentétben a darjeelingi „hagyományokkal” miszerint a kínai (Sinensis) teabokrok vannak többségben. Így lesz a Margaret’s Hope-ból az átlagnál testesebb, mélyebb színû darjeeling tea, ez azonban igazából a nyári szüretelésû (second flush, lásd néhány teányival lejjebb.) teáiknál jellemzõ. Írásunk tárgya azonban idén tavasszal a legelsõ szüretbõl került ládákba, majd repülõre. Az elsõ osztályú légi utazás pedig csak a legjobbakat illeti meg. Különösen élénk kristálytiszta illatok és ízek keverednek a csészében, de már a száraz levelek is sokat igérõen illatoznak. Áztassuk kb. 85 fokos vízzel, három percig, és kiderül, hogy miért értékelik sokan a legtöbbre a tavaszi Darjeelinget. Erõs, bódító aromák és illatok ostromolják az orrunkat, de ereje is hamar a fejünkbe száll. Aztán jöhet a második leöntés, szintén 2-3 percig, és kapunk egy erõs, fûszeres zöld teát. Zöldes fekete tea, mert Darjeeling egy külön kategória.

FF 2008 Singtom SFTGFOP1 (bio)

Singtom a Darjeelinget körülölelõ teakertek nyugati völgyének egyik kertje. Itt találhatók a legjobb fekvésû, évrõl évre megbízható minõségû teát adó bitokok. Singtomunk is a légi úton érkezett tealádák egyikbõl került hozzánk, és meg is becsüljük. Darjeeling-rajongóként gyorsabban ver a szívünk, amikor beleszagolunk, és elkészítjük az illatos italt. A második csésze már nem lesz olyan erõs, mint a Margaret’s Hope-nál, de szépen lecsengõ aromái miatt érdemes még egy teát készítenünk az apró, válogatott levelekbõl. Mi lehet illatosabb egy Darjeeling teánál? Miközben kortyoljuk, más nem nagyon jut eszünkbe.

FF Badamtam FTGFOP1

Badamtam (neve bambusz vízhordozót jelent) teaültetvényei 1800 méter fölé nyúlnak a Lebong-völgyben, szép rálátással a 8586 méteres Kanchendzöngára, mely a harmadik legmagasabb hegy a Földön. A birtok 150 éve alatt meghatározója lett a darjeelingi teatermelésnek, újításaival, az ültetvényeken dolgozók munkakörülményeinek javításával. Egy Badamtam mindig a legmagasabb minõséget képviseli. Teánkat válogatott tavaszi szedésû levelek alkotják, apró rügyekkel, virágos ízzel. Elkészítéséhez a szokásosnál kicsivel több levelet, és alacsonyabb hõmérsékletû (kb. 80-85C) vizet használjunk.