Mielõtt döntésre, avagy õrlésre vinnék a dolgot, hogy õrölt tea, matcha legyen a tenchából, a leveleket a lehetõ legjobban válogatják, eltávolítva a levélnyeleket, és a legkisebb levélereket is, hogy csak a legjava kerülhessen a malomkövek közé.
Az így lehulló apró levélalkatrészek alkotják jelen teánkat. Ha a gyokuro karigane a teafeldolgozás melléktermékébõl születõ bámulatos, új minõséget létrehozó kategória, akkor ennek az értékmegõrzésnek és értékteremtésnek a csúcsa lehet a Tencha Karigane.
Az apró levéldarabok és száracskák még kapnak egy egészen enyhe pörkölést, csak hogy picit édesebb, gazdagabb ízû legyen, de még ne veszítse el friss zöld színét. Nyolcvan fokos vízzel készítve olyan teát kapunk, amely szinte felsorolja a teljes japán teapaletta íz és illatvilágát, a senchától a matcháig.